perjantai 28. lokakuuta 2016

Deko 133 Koiraperheen lattiaongelma

Moij! Täällä on syysloma taputeltu muistoksi ja uurastettu töissä jo kokonainen viikko. Parin päivän ajan saimme nautiskella lumisesta maasta ja sen tuomasta valoisuudesta, mutta nyt maa on taas musta ja taivaalta vihmoo vettä. Meidän rakennuslupamme tuli eilen lainvoimaiseksi ja nyt on suurella jännityksellä seurattu säätiedotuksia, saadaanko tehtyä saunamökin sokkelinvalu ja rungon pystyttäminen vielä ennen oikeita talvikelejä. Pikkupakkasesta ei vielä haittaa ole, joten toivottavasti Siperian tuulet pysyisivät maltillisissa lukemissa, edes vielä muutaman viikon verran.

Nyt ajattelin postailla teille asiasta, joka on paisunut meillä jo suureksi setvinnäksi. Nimittäin uuden kodin ja mökin lattiasta. Sen valitseminen kun ei olekaan mikään yksinkertainen tehtävä, jossa olisi kyse vain oikean sävyn löytämisestä. Antakaas kun selitän tarkemmin: 

Meidän Armas-colliemme on nyt puolentoista vuoden ikäinen. Säkäkorkeutta sillä on reilut 60 senttiä ja paino keikkuu 25 kilon paikkeilla. Kun pikkuinen pentu tuli kotiin (klik), ei nykyisten laminaattilattioidemme kanssa ollut mitään ongelmia. Koiran kasvaessa asia kuitenkin muuttui. Kun Armas oli noin viiden kuukauden ikäinen, se alkoi liukastella sileällä laminaattipinnalla kerta toisensa jälkeen. Eli mitä painavammaksi koira kasvoi, sitä hankalampi sen oli pitää tassut kasassa. Varsinkin innostuessaan ja äkkilähdöissä jalat lipesivät, mikä selkeästi näytti tekevän kipeää. Armas alkoi varoa laminaatilla kulkemista eikä enää loppujen lopuksi suostunut liikkumaan metriä pidempää matkaa laminaatin päällä. Ei ole ollut apua tassukarvojen ja kynsien lyhyenä pitämisestä, maanittelusta tai pakottamisestakaan. Ja ymmärtäähän tuon, en itsekään haluaisi tehdä jatkuvasti sellaista asiaa, missä olisi koko ajan riski satuttaa itsensä.Nykykodissa olemme ratkaisseet asian niin, että normaalimattojen lisäksi meillä on kaksi extramattoa lattioilla Armaksen kulkemista varten: eteisestä olohuoneeseen ja olohuoneesta makkariin. Laattalattioilla jalat eivät lipeä, joten ongelma koskee olohuonetta ja pikkuhuoneita. Kahdessa pienimmässä huoneessa Armas ei tepsuttele käytännössä koskaan, sillä niihin emme ole mattoja laittaneet kulkureiteiksi. Se pääsee siis ainoastaan meidän makuhuoneeseemme. Olohuoneessa liikkuminen keskittyy TV-päätyyn, sillä valkoisten nojatuolien luokse on jo liian pitkä matka laminaatin yli. Tosin, syyslomalla yritimme harjoitella tuon välin kulkemista tehostetusti ja pientä rohkaistumista oli havaittavissa.


Uuteen kotiin haluamme luonnollisesti niin karhean ja mattapintaisen lattian, että koiran kulkemisessa ei enää siellä olisi ongelmia. Sopivaa materiaalia ja mallia olen yrittänyt pohtia jo kesästä lähtien, eikä muuten ole helppo nakki! Omien kokemusten perusteella tuntuu vähän hassulta, että koirallisille ihmisille mainostetaan aina etunenässä kovia laminaatteja ja niitten kulumattomuutta. Kyllä meille ainakin suurempi arvo on se, miten lattia toimii perheenjäsenen jalkojen kanssa - ei se, miten kuluneelta se ihmissilmään näyttää.

Ja mitä tulee kulumiseen, ensimmäinen lattiatoiveeni olikin perinteinen lautalattia, joka saisikin näyttää kuluneelta. Tiedättehän te, miten ihana sellainen lattia olisi! Vaan. Uuteen taloon ja nykymuotoisiin lattialämmityssysteemeihin sellaisen yhdistäminen näyttää olevan hurjan monimutkaista ja kallista. Asia pitäisi huomioida jo rakennesuunnittelussa ja lattian alusrakenteiden toteuttaminen vasta projekti olisikin. En tietenkään ole ensimmäinen, joka on lautalattiaa uuteen taloon pohtinut, ja netistä löytyykin runsaasti infoa asiasta. Itselleni tosi hyödyllinen tietolähde oli Monosilla-blogi, missä lautalattioiden toteutuksesta oli koottu tosi hyvin infoa. Esimerkiksi tässä postauksessa on selkeästi esitelty erilaisia pointteja ja vaihtoehtoja - jos aihe kiinnostaa, kannattaa lukaista blogista aihetta koskevat muutkin postaukset.


Pohdimme lautalattiaa myös Dekotalon kanssa, mutta lopulta päätimme luopua tuosta haaveesta. Yritetään mieluummin löytää mahdollisimman lautamainen ja mahdollisimman valkoinen laminaatti tai parketti, karhella mattapinnalla. Mutta voi hyvän tähden, arvatkaa vain, löytyykö tuollaisilla kriteereillä lattioita helposti? No ei! Olen viime kuukausien aikana asunut netin lattiakaupoissa ja yrittänyt etsiä materiaaleja, jotka olisivat edes jotenkin kriteerit täyttäviä. Yli kymmenestä putiikista olen tilannut näytteitä, joita tämän postauksen kuvissa ihmettelemmekin Armaksen kanssa.

Ensimmäinen hankaluus iskee jo siinä, että enemmistö materiaaleista on pinnaltaan sileitä. Vähemmistöön jäävistä, tassuille nihkeämmistä vaihtoehdoista ei sitten juuri löydy lautamaisia vaihtoehtoja, joissa reunaviisteet olisivat oikeanlaiset. Puhumattakaan siitä, että sävyn tulisi olla mahdollisimman valkoinen. Huh. Kaiken tähänastisen setvinnän jälkeen olen onnekseni löytänyt yhden parkettivaihtoehdon, joka sopisi kaikilta kanteilta kriteereihin. Uskaltaisin jopa kuvailla sitä täydelliseksi vaihtoehdoksi... Vaan sitten on vielä se viimeinen mutta. Hinta. Kun laskin, paljonko talon lattiat tulisivat tuolla valinnalla maksamaan, jäin haukkomaan henkeäni hyväksi toviksi. Ei helkkari, ilmankos se niin täydellinen onkin! Jos tuohon päädyttäisiin, pitäisi alkaa säästämisessä näkkärilinjalle hetimmiten.


Jotakin muuta on siis vielä yritetty miettiä, ja viimeisimpänä vaihtoehtona on tullut mieleen uuden lattian maalaaminen oikean väriseksi. Siis että kun löytäisi väärän värisen, mutta kuitenkin budjettiin luiskahtavan, oikealla tavalla viistetyn ja sopivalla pintamuodolla varustetun materiaalin, maalaisikin sen sitten itse valkoiseksi. Laminaattien ja parkettien maalaamisesta on netti kokemuksia pullollaan ja niitä kahlattuani voisin uskaltaa päätyä kyseiseen vaihtoehtoon. Mutta olisihan se vähän hassua, maalata ihan uutta lattiaa! Vai olisiko? Koska saunamökki tulee meille näin etukäteen, olisi sen pieni tupa erittäin hyvä kokeilualusta tällaisellekin ratkaisulle.Semmoisia pohdintoja on täällä urakoitu. Huomasitte varmasti, että kirjoitin useamman lauseen minä-muodossa. Miehelle kun ei tuo lattian ulkonäkö ole niin iso tekijä kuin minulle, joten minä luonnollisesti käytän suurempia metsästyspanoksia asiassa. :') Mutta hjelp! Jos teille tulee ideoita, apuja, vinkkejä tai kokemuksia tähän aiheeseen liittyen mieleen, laitelkaa ajatuksia kommenttiboksiin tai sähköpostilla! Tämä lattia-asia on vielä ihan auki... Kriteereistä en tahtoisi joustaa ja muovimattoja ja vinyylejä en haluaisi alkaa ollenkaan kartoittamaan.

Hymyjä lauantaihin! :)
from Deko 133 http://ift.tt/2dW6ISK
http://ift.tt/1FmgaEW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti