lauantai 22. lokakuuta 2016

Deko 133 DIY: Betonikynttelikkö

Nyt syksyn tullen te lukijat näytätte blogin tilastojen mukaan etsivän innokkaasti kaikenlaisia DIY-ideoita. Ymmärrän vallan hyvin; nyt on loistava vuodenaika käpertyä kötöstelemään sisätiloihin ja keksiä sinne sopivaa puuhaa. Tekemäni joulukalenterisetin esittelinkin äskettäin, mutta sen lisäksi olen touhuillut taas betonin kanssa - minulla on aina betonisäkki siltä varalta jemmassa, jos tulee kytö isompaan tai pienempään läträysprojektiin. 

Tällä kertaa syntyi melko helppo betonikynttelikkö, jonka taustatarina on vähän kiemurainen. Reilu kuukausi sitten jouduin nimittäin töissä tekemään luokassani suurinventaarion, kun olin viime vuonna laittanut erittäin tärkeitä puheopetusmateriaaleja niin hyvään talteen, etten meinannut päästä niiden jäljille ollenkaan. Ei auttanut muu, kuin tutkia joka ikinen kaappi ja plärätä läpi tolkuton pino mappeja ja kansioita. Neljän koulupäivän opetuksettomat ajat siihen menivät, mutta materiaalit löytyivät - viimeisestä jäljellä olleesta kansiosta! :') 

No, siinä samalla tuli luonnollisesti käytyä läpi muutakin kampetta. Vanhojen askartelutarvikkeiden keskeltä löysin muutaman palasen metallipaperia. Joku oli rullannut yhden niistä myttyrälle, minkä nähtyäni mieleen tulvahtivat kuvat metalliputkista tehdyistä kyntteliköistä... Entäs, jos putkien sijaan ympyräiset voisikin tehdä rullaamalla? Eikun kokeilemaan. Leikkelin pitkulaisen suorakulmion, levitin siihen liimaa ja pyöritin rullalle pienen puupalikan avulla. Toimi. Tiesin, että minulla on kotonakin jossain metallipaperia, vielä pikkuisen paksumpaa ja sellaista, jota kukaan ei ole etukäteen mytistellyt. Piti vain jatkaa kaappien penkomista täälläkin, että pääsin jatkamaan projektin kehittelyä. Materiaalit onneksi löytyivät ja leikkasin neljä kappaletta metallisia suorakulmioita, senttikooltaan noin 5x15. Ne tiukasti rullalle, betonimössö maitopurkista tehtyyn muottiin ja metallirullat mössön keskelle. Sitten vain noin viikon verran kuivattelua ja tadaa, kynttelikkö oli valmis.

Minusta kyntteliköstä tuli tosi ihana. Betoni on materiaalina jo entuudestaan kovin mieleinen ja lämmin kuparisävy sopii siihen hienosti. Vielä valkoiset kynttilät ja tunnelmalliset liekit, voi vitsit kun on hyvä! Ei tarvitse arvailla, mikä toimittaa meillä tänä jouluna adventtikynttelikön virkaa.

Armas on ollut tähän mennessä kovin kiltti kaikkeen tuleen liittyvän kanssa. On kyllä utelias seuraamaan esimerkiksi takansytytystä ja kynttilöiden asettelemista, mutta ei sörki onneksi liian läheltä. Uskoo myös topakan ei:n, jos tarve vaatii. Sen verran olen kuitenkin varovainen, että olohuoneen pöytätasoa alemmaksi en kynttilöitä valvonnankaan alla laittele - tuohon ei kirsu tai häntäkarvatkaan enää yllä viuhua (ja tämänkin sanottuani taidan vielä koputtaa puuta).

Ideanahan betonikynttelikkö on vanha ja esimerkiksi Pinterestistä siitä löytyy vaikka minkälaisia ihania variaatioita. Oma henkilökohtainen oivallukseni oli vain tajuta se, että eihän tällaiseen oikeasti mitään putkenpätkiä tarvita. Ja periaatteessa ei tarvitsisi minkäänlaisia pätkiä, voisihan kynttelikön valaa niinkin, että kynttilöille olisi vain kuopat.  Kuopallisia, yhden kynttilän betonijalkoja olen kuitenkin joskus vuosia sitten jo tehnyt ja nyt olikin mukava hoksata, miten voi juksata tässä kynttilänsijojen putkimaisuudessa.

Kuulasta lauantaita!
(Pitää vissiin tänään tai viimeistään huomenna suunnittelemaan talvirenkaiden vaihtoa - ensilumi lähestyy!)
from Deko 133 http://ift.tt/2eqoXE2
http://ift.tt/1FmgaEW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti