tiistai 26. tammikuuta 2016

Nou Probleem Medianomiksi opiskelu - millaista se on?

Koko blogihistoriani kaikkien aikojen suosituin postaus on "Sinustako medianomi", jossa jaan vinkkejä medianomin pääsykokeisiin liittyen. Yhteishakuhan on pian taas täällä ja mikäpä olisi sen hyödyllisempää tähän väliin kuin valoittaa vähän ammattikorkeakouluopintojen saloja ja jakaa tähän astisia omia kokemuksia matkalta kohti medianomin tutkintonimikettä.

Medianomejahan löytyy laidasta laitaan. On graafikkoja, av-puolen häiskiä, käsikirjoittajia ja sun muita suuntautumisvaihtoehtoja, joista valita. Mä opiskelen tällä hetkellä kuitenkin journalismia, joten osaan siitä kertoa luonnollisesti parhaiten omasta näkökulmastani. Toki näistä voi saada myös jonkinmoista osviittaa muihinkin ja ylipäätänsä AMKin puolen opintoihin.

IMG_1343.jpg

MITÄ SIELLÄ OPISKELLAAN?

Me opiskellaan aikalailla vähän kaikkea mikä vain hipaiseekin toimittajuutta, tulevat moniosaajat siis. On kirjoittamiskursseja, että kuinka kirjoitetaan erilaisia juttutyyppejä, valokuvausta, editointia, taittamista, radio- ja tv-puolta sekä siltä väliltä. Tosi vähän on sellaista puhdasta teoriaa, mutta on muutamia kursseja, joilla on justiinsa "lukekaa tämä kirja tenttiin.." -meno. Tosin niitä voi aika hyvin suorittaa itsenäisesti.

Toki siinä on huonotkin puolensa, kun sorkitaan vähän sieltä täältä, että periaatteessa kaikesta tietää vähän, muttei kuitenkaan välttämättä hirveän syvällisesti. Mun mielestä tässä just oma mielenkiinto on tärkeässä osassa. Esimerkiksi jos sua vaikka kiinnostaa kuvajournalismi niin haali vapaavalintaisia kursseja just siihen liittyen, että saat lisää osaamista.

MILLAISIA TUNNIT OVAT?

Tunnit ovat tosi käytäntöpainotteisia. Me siis ihan oikeasti haastatellaan ihan oikeita ihmisiä ja kirjoitetaan juttuja esimerkiksi journalistiopiskelijoiden verkkojulkaisuun. Niin kuin tuossa ylempänä jo ohitinkin aihetta, niin sellaista puhdasta teoriaa on loppuunsa aika vähän. Toki voi olla, että käydään joku juttu ensin teoriatasolla läpi, minkä jälkeen tehdään se sitten käytännössä.

Meillä oli nyt syksyllä varsinkin reilusti ryhmätöitä, esimerkiksi vertaispalauteryhmiä, mutta aika paljon sitä pitää loppujen lopuksi yksin koneen ääressä istua ja naputella juttuja kurssia x varten. Niin ja pätee justiinsa se, että virheistä oppii, niin omista kuin luokkalaisten.

ENTÄS NE KOULUPÄIVÄT?

Ei mitenkään ylitsepääsemättömän pitkiä. Yhdessä vaiheessa meidän lukkari oli aika sekavahko ja saattoi olla vaikka vain yksi tunti koulua, mutta nyt keväällä näyttää järkevämmältä. Yleensä tunnit sijoittuvat puoli yhdeksän ja neljän välimaastoon, mutta aika paljon on kotona myös tehtävää. Välillä on raskaampia kausia, kun kaikki deadlinet hönkii niskassa ja on pitkiä koulupäiviä, mutta vastaavasti on löysempiä jaksoja välissä. Mutta sitä se opiskelu tahtoopi olla! Ja vastapainoksi löytyy kyllä yhtä jos toista häppeninkiä.

IMG_1375.jpg

MILLAISTA OPISKELU KULTTUURIPUOLELLA ON SITTE IHA YLEISESTI?

Sinällään aika luovaa, erilaisia ihmisiä löytyy joka lähtöön, vähän ehkä hassusti sanottuna, mutta pointtina pääpiirteissän, että erilaisuutta ehkä arvostetaan jollain tapaa enemmän ja sitä pidetään rikkautena. Ja jos tänne alalle eksyt niin varaudu kuulemaan seuraavia asioita: verkostoituminen, journalismin/sanomalehtien kuolema, median murros, töitä ei ole piste. Mutta siis rentoa, kivaa, palkitsevaa, hauskaa suurimmaksi osaksi.

Mä olen kyllä tykännyt tähän asti näistä opinnoista, vaikka välillä onkin niitä päiviä, kun kaikki mättää ja tyhjä wordi piinaa nokan edessä. Toivottavasti tästä pienestä "oppaasta" olisi hyötyä jollekin teistä medianomin opintoja pohtivalle, kommenttiboksi on avoinna kaikenlaisille kysymyksille opintoihin liittyen, palaillaan taas! :)


from NOU PROBLEEM http://ift.tt/1nNICin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti