perjantai 29. tammikuuta 2016

Dreams of Paradise Koiraväellä on oikeus nauttia lemmikeistään


Kirjoitin pari viikkoa sitten Aamupostiin jutun siitä, miten koirat lisäävät ihmisten hyvinvointia monin eri tavoin, ja miten jokaisen tulisi saada harrastaa niitä asioita, jotka tekevät heistä onnellisen. Koska tiedän monien lukijoideni asuvan muualla ja kaikille ei tule muutenkaan kyseistä lehteä, ajattelin julkaista jutun vielä täällä blogin puolella. Aihe on kuitenkin tärkeä!
Nimimerkki Entinen koiranomistaja kirjoitti yleisönosastokirjoituksen ”Koiraharrastus on riistäytynyt käsistä” (AP 16.1.) siitä, miten valtavia supermarkettien lemmikkieläinten osastot ovat, kuinka koiravero tulisi ottaa käyttöön ja kuinka koirien ruoantuotanto tuhoaa ympäristöä. Ulkopuolisen silmin on helppo tuomita muiden harrastus ja keskittyä huonoihin puoliin hyvät asiat sivuuttaen. Koirat toimivat ihmisten hyvinvoinnin tukena monin eri tavoin.
Koiran päivittäinen ulkoiluttaminen parantaa ihmisen psyykkistä ja fyysistä terveyttä, koirat vähentävät yksinäisyyden tunnetta ja uusimpien tutkimusten mukaan koirat voivat jopa ehkäistä allergioita ja parantaa lasten immuniteettia! Sen lisäksi koirat tuovat iloa elämään ja siksi onkin luonnollista, että omistajat haluavat vastavuoroisesti taata lemmikilleen mahdollisimman onnellisen elämän.

koiraväki
Useimmissa supermarketeissa kaikki lemmikkitarvikkeet löytyvät siististi yhdestä hyllystä, mutta sen sijaan lasten tarvikkeita löytyy sieltä sun täältä. Vaipat, vaatteet, lelut ja ruoat ovat erikseen, mikä on varmaankin syynä siihen, että näennäisesti lemmikkieläinten osuus hyllytilasta saattaa jonkun mielestä vaikuttaa valtavalta. On turhaa verrata lemmikkiosastoja lastenosastoihin jo siitäkin syystä, että kaupat myyvät kaikessa yksinkertaisuudessaan niitä tuotteita, joilla on kysyntää ja menekkiä. Mitä lemmikkieläinosaston valikoimaan tulee, on täysin perusteltavissa, että ruokapurnukoita on erinäköisiä ja monen kokoisia.
Erikokoisille koirille sopivat erilaiset ruoat ja koska koiratkin kärsivät esimerkiksi allergioista, on valinnanvaraa oltava. On totta, että osa lemmikkieläinten ruoantuotannosta on prosessoitua ja valmistusprosessi aiheuttaa ympäristörasitteita, mutta mikäpä ei aiheuttaisi?
Huomionarvoista on se, että ruoantuotannossa käytetään hyväksi sellaisia raaka-aineita, jotka menisivät muussa tapauksessa hukkaan eli siis ruokaa, joka ei kelpaa ihmisille mutta sopii hyvin lemmikeille. Ja mitä hintaan tulee – eikö ole jokaisen koiranomistajan oma asia, paljonko on valmis maksamaan koiranruoasta?
On helppoa leimata toisten harrastus ”käsistä riistäytyneeksi” näkemättä kokonaisuutta laajemmassa perspektiivissä. Ajatus koiraverosta heitetään ilmoille säännöllisin väliajoin, mutta muistaakseni koiraverosta luovuttiin aikanaan nimenomaan sen vuoksi, että sen tuotto oli hyvin pieni korkeisiin perintäkustannuksiin nähden.
Eiköhän anneta jokaisen harrastaa vapaasti niitä asioita, jotka tekevät heistä onnellisen.


from Siru I. http://ift.tt/1RRcKWz
http://ift.tt/1QUkjqj

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti