maanantai 29. kesäkuuta 2015

mutsie Pakko saada

sushi

Olen ollut vissiinkin siitä kummallinen odottaja, ettei mieleni ole tehnyt mitään kummallisuuksia kuten syödä laastia, vetää kilokaupalla hillosipuleita (terkkuja äidille) tai haistella pesuaineita. Sitruunoita söin antaumuksella jossakin vaiheessa posket kippuralla, mutta toisaalta olen aina rakastanut kaikkea kirpeää kuten hiukan raakoja marjoja ja happamimpia kaupasta löytyviä karkkeja.

Sen sijaan olen haaveillut monesta kielletystä ruoasta ja juomasta. Blogikamuni Hertta laati viime kesänä raskaana ollessaan listan herkuista, joita hän aikoi mässäillä heti synnytyksen jälkeen. Oma listani ei ole ihan yhtä pitkä, koska en syö punaista lihaa muuten kuin riistana. Riistalihaakaan en todellakaan himoitse mediumina enkä ainakaan maksan muodossa. Mutta muutamia juttuja on kyllä ihan pakko saada jos ei aivan synnärille niin asap kotiutumisen jälkeen.

sushi

Kuva Etsy

Tässä suurimmat himoni kohteet atm:

1. SUSHI. Lempiruokani. Sushia olen kyllä syönyt raskaana ollessanikin (kasvis- ja tonnikalatahna), mutten niitä aivan vaarallisimpia ja ah niin lemppareimpia paloja, kuten ihan tavallista lohinigiriä. Periaatteessa raskaana ollessa ei saa syödä merilevää eikä inkivääriä, mutta tässä olen käyttänyt tervettä järkeä. Listeriaa on syytä ihan tosissaan välttää ja raaka kala kannattaa siis jättää parempiin suihin, mutta muutama pala sushia merilevineen ja inkivääreineen joskus harvoin ei ole maailmanloppu. Raskauden jälkeen aion kuitenkin herkutella juurikin lohinigireillä, joiden päälle on ladottu monta siivua inkivääriä. Luulen, että mies saa kiikuttaa minulle noutosushia jo synnärille.

2. Punaviini. Punaviini on oikeastaan ainoa alkoholi, josta olen haaveillut raskaana ollessa. Etenkin Kroatiassa, kun matkaseurue siemaili paikallisia ihanuuksia illallisilla. Juon mielelläni myös olutta, mutta sitä ei ole tehnyt ollenkaan mieli missään vaiheessa! Muutama päivä sitten maistoin saunassa mieheltä hänen lempioluttaan eikä se maistunut oikein kummoiseltakaan. Alkuraskauden megapahoinvoinnin aikaan ei muuten tehnyt tippaakaan mieli edes sitä punaviiniä! Kahviakaan en juonut moneen kuukauteen, vaikka normaalisti aamuni alkaa aina parilla kupillisella.

3. Graavilohi. Salaatissa ja leivän päällä. Syön takuulla graavia koko viime joulun edestä.

4. Brie. Suomessa käsittääkseni melkein kaikki juustot ovat pastöroituja, mutta pehmeitä juustoja ei saisi syödä, vaikka ne pastöröituja olisivatkin. En oikeastaan edes tiedä, mitä säännöt sanovat fetasta ja muista, mutta brie kuuluu ainakin näihin kiellettyihin herkkuihin. Sairaalasta palattuani taidan tehdä itselleni kunnon herkkujuustolautasellisen briejuustoineen ja viikunahilloineen.

Sen pidempi ei varsinainen must have -listani ole, mutta syöminen ja juominen tulevat muuten olemaan kyllä paljon vapaampaa raskauden jälkeen. Ilman neuvolasta saatua listaahan en edes tietäisi, että esimerkiksi pellavansiemenet ja yrttiteet ovat kiellettyjen listalla. Näitä en ole nauttinut, koska ei ole ollut erityistä tarvetta, mutta raskauden jälkeen esimerkiksi rooibostee tullee takaisin ”ruokavalioon”. Taisin joskus myös sanoa, että syön kilon porkkanankuoria raskauden jälkeen, kun menetin hermoni ainaiseen kuorimiseen. Tunnollisimmat odottajat kuorivat varmasti kaiken mahdollisen kurkuista porkkanoihin toksoplasmoosin pelossa, mutta itse en ole tässäkään aivan pilkuntarkka ollut. Porkkanani olen kuitenkin tainnut kuoria kaikkia ja niitä onkin kulunut kilokaupalla.

Mitä teidän raskausajan himotuslistalta löytyi/löytyy? Koitteko/koetteko outoja mielitekoja tai haaveilitteko/haaveiletteko jostain kielletystä?



from Mutsie http://ift.tt/1U1763g

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti