perjantai 26. toukokuuta 2017

Deko 133 Jyväskylän Designtorille // näin valmistaudun myyjäisiin

Aurinkoista perjantaita! Täällä on venytetty aamua pitkän kaavan mukaan petikahveilla. Kohta pitää kuitenkin nohevoitua taas toimimaan, sillä edessä on autonpakkauspuuhia ja lähtö Jyväskylään. Siellä järjestetään huomenna Designtori, joka on avoinna Pergamenttihallilla kello 10-16. Olen siellä mukana Blawhi Graphics -paperituotteiden kanssa ja ajattelin menovinkin lisäksi kertoa muutaman sanasen siitä, millaista taustatyötä osallistuminen vaatii.

Myyjäisiin valmistautuminen ei ole koskaan pikkunakki, vaan vaatii monia täyspitkiä työpäiviä. Isojen ja pienten julisteiden yksilöpakkaamiseen kuluu reilusti aikaa ja oma iso hommansa on myös kaikkien oheistarvikkeiden kasaamisessa lähtökuntoon; näitä ovat muun muassa esillepanon ripustusvarusteet, kassasysteemit ja myyntitilanteen edellyttämät pakkaustarvikkeet. 

Harjoittelen aina jokaisten myyjäisten esillepanon valmiiksi: konkreettisesti siis teippaan olohuoneen lattiaan myyntipaikan kokoisen alueen ja sijoittelen siihen kalusteet ja tuotteet valmiiksi. Tämä säästää aikaa sitten varsinaisesti myyntipaikkaa laittaessa, kun ei tarvitse pohtia sommittelua enää siellä. Paikat ovat käyneet nykyisin yhä naftimmiksi, joten välillä mahtumisen kanssa saa pähkäillä ihan kunnolla.


Yleensä aikataulutan valmistautumistoimet kahden viikon ajalle: myyjäisiä ennen teen listan tehtävistä asioista ja jaksotan ne sopivassa rytmissä eri päiville. Pari viimeistä valmistautumispäivää ovat sitten tehokkaimmat. Eilenkään ei siis helatorstaita sluibailtu, vaan julisteiden käärimisessä mustaan silkkipaperiin meni käytännössä koko päivä. 

Mies on onneksi apuna aina kaikessa missä voi, esimerkiksi etikettien valmistamisessa sekä verkkokauppatilausten postittamisessa. Hän myös varmistaa, että kassalaitteiden tekninen puoli on kunnossa. Kotityöt kaatuvat myös pakkauspäivinä enemmän hänen harteilleen, sillä en ehtisi enää julistehommien ohessa pyykinlaittoon tai siivoamiseen. Aikataulujen puitteissa mies lähtee aina myös myyjäisiin mukaan ja taitaa myyntimiehen hommat rehellisesti sanottuna paremmin kuin minä itse. :') Huomenna kuitenkin olen myymässä itsenäisesti, sillä miehen jalkapallopeli sattuu nyt päällekkäin Designtorin kanssa.

Auton pakkaaminen on oma taiteenlajinsa. Kun on liikenteessä ihan tavallisella henkilöautolla, saa miettiä tosissaan, miten saa kuutiot täytettyä mahdollisimman tiiviisti. Blawhi Graphicsin alkutaipaleella notkahdin monesti ylivarustautumiseen ja otin mukaan liikaa tavaraa kaiken varalta. Nyt olen oppinut järkeistämään niin pakkaamista kuin koko valmistautumisprosessia, joten lähdöt ovat hieman helpottuneet. Huomaan myös stressaavani aiempaa vähemmän, sillä toistojen myötä on rutiininomaisuus lisääntynyt.

Myyntitavoitteita en uskalla koskaan asettaa. Ensimmäinen etappi on aina saada osallistumismaksu katettua - nuo hinnat vaihtelevat 124 - 200 euron välillä. Plussalle jääneestä summasta vähennän sitten muut myynti- ja valmistuskulut ja olen iloinen jokaisesta talteen jääneestä lisäsentistä. Kroisokseksi myyjäistuloilla ei pääse rikastumaan, sillä voitot eivät ole suuria ja niistäkin reilu lohko menee verottajalle. Oma pääni tuskin kestäisi myyntitöiden tulojen epävarmuutta täysipäiväisenä työnä - siksi onkin onnellinen olo, että näitä pystyy tekemään päivätöiden lisänä, sen verran kuin itsellä paukkuja riittää.

Onnellinen olen myös siitä, että saan kokea tällaisenkin työmaailman: iloisen ja kannustavan. Edellisten myyjäisten jälkeen minua oikeasti hieman masensi palata päivätöihin erityisopettajan työarkeen. Hommaan, jossa palkkatulot ovat kyllä säännölliset, mutta jossa kiitoksen saa kerran vuodessa kesäloman kynnyksellä ja kannustusta ei juuri koskaan. Sanoinkin opehuoneessa, että hieman surullista ajatella, että olen enemmän oma itseni Blawhi Graphicsin hommissa kuin koululla. No, positiiviset lasit silmille ja peukku pystyyn siitä, että tällainen työyhdistelmä on ylipäätään mahdollinen! :)

Tänään vien ensiksi Armaksen mummolaan hoitoon ja sitten starttaan Keski-Suomeen. Myyntipaikkojen laittoaika on kello 19-21, jonka jälkeen pääsen yökyläilemään hyvän ystäväni luokse. Odotan kyllä innolla sitä, että pääsemme kahvikupin ääressä turisemaan maailmaa paremmaksi - sitä ehtii nykyisin tekemään aivan liian vähän! Aamulla on herätys sitten ajoissa, jotta ehdin varmistelemaan myyntipaikan kunnon hyväksi ennen ovien aukeamista. Kiva viikonloppu tiedossa!

Iloista viikkistä!
from Deko 133 http://ift.tt/2rGbHBJ
http://ift.tt/1FmgaEW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti