perjantai 9. joulukuuta 2016

Deko 133 Piparkakkutalo 2016

On aika esitellä tämän vuoden piparkakkutalo! Malliltaan se on hyvin perinteinen: harjakattoinen mummonmökki, jonka aidatulle pihalle mahtuu muutama kotikuusi. Muotit vedin taas omasta päästä valmistaikinaa sulatellessani: talon elementit on helppo huitaista ensin paperille ja käyttää sitten sabluunana kaulitun taikinan päällä.

Joka vuosi piparkakku tulee vallatuksi, kun pikkutontut asettuvat sen ympäristöön kodiksi. Ovat aika hauskoja veikkosia, sillä niitä löytyy vaikka mistä - yksi hujeltaa savupiipussa, osa piilottelee kuusten takana ja pari loikoilee talonnurkalla. Yleensä joulupukki päivystää tuossa ovella talon isäntänä.

Piparitaloon haluan aina tonttujen lisäksi muutakin eloa, joten mökki on valaistu pienellä valosarjalla. Ette arvaa, miten mukava on iltahämärässä katsella pikkutalon ikkunoista tuikkivaa lämpöä! Ikkunalasit pitää olla totta toki myös tällaisessa talossa ja siihen tarkoitukseen liivatelehdet sopivat hyvin; kun liivatelehden kiinnittää sisäpuolelta kiinni sokeri- tai koristelumassalla, se pysyy ikkunassa läpi juhlakauden. Lehden ristikkokuvio myös näyttää ihanasti vanhalta ikkunalasilta.

Koristelussa minulla on aina tapana käyttää valkoisia ja hennon violetteja ranskanpastilleja sekä hopeisia pikkukuulia. Niiden päälle kun vielä ripottelee tomusokeria lumikerrokseksi, näyttää kokonaisuus siltä miltä pitääkin. Tunnelmalliselta.

En enää pysy kärryillä siinä, montako piparkakkutaloa olen elämässäni tehnyt. Yläkouluikäisenä niiden tekemisen kuitenkin aloitin ja vuosittain olen tehnyt vähintään yhden talon - joinakin vuosina enemmältikin myyntiin ja lähimmäisille. Tämä on yksi sellainen joulujuttu itselle, joka on ihan must. Mallin mietin aina vuosittain ja teen sitten muotit sen mukaan. Nyt mennään perinteisellä, viime vuonna mökki oli mansardikattoinen ja sitä edellisinä vuosina tein useamman piparikirkon. 

Minusta pipari on parhaimman makuista aina taikinavaiheessa syötynä, joten valmiita pipareita ei meillä juurikaan napostella. Talosta leviää kuitenkin ihana, makoisa piparivivahde joulukuiseen kotiin. ♥

Löytyykö sieltä muita pipariraksailijoita?
from Deko 133 http://ift.tt/2h3YNrt
http://ift.tt/1FmgaEW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti