perjantai 10. helmikuuta 2017

Deko 133 Tupakollaasi

Mökin osalta olen tähän saakka postannut raksakuulumisia. Arvaatte ehkä, että ei täällä kuitenkaan pelkästään teknisiä asioita olla mietitty, vaan sydäntalven hämärässä on mieli lipsahdellut välillä sisustuksenkin puolelle. Nyt ajattelin koota noista sekalaisista pyörittelyistä pienen kollaasin, josta saa selkoa, minkä tyylistä kokonaisuutta olen mökin tupaan hahmotellut.

Selkeää, graafista, skandinaavista ja rouheaa. Valkoista, mustaa, harmaata ja vähän vaaleaa puuta. Mökin tupa ei ole suuri, vaan vajaaseen 16 neliöön olisi ympättävä kaikki mahdollinen: sisäänkäynti, keittiö, oleskelutila ja portaat parvelle. Kaikkien toimintojen olisi soinnuttava ulkonäöllisesti saumattomaksi kokonaisuudeksi, mutta oltava sitä myös mahdollisimman tehokkaasti. Tässä on joutunut oikeasti pohdiskelemaan, mitä ovat ne ydinasiat, joita neliöistä on löydyttävä. Muut hipleet jäävät väistämättä pois.

1. Integra Black -kaapinovet ja koivutaso / Epoq, Gigantti | 2. H:70 -jakkara / Tolix | 3. Eames RAR -keinutuoli / Vitra | 4. Block-matto / House Doctor | 5. Lampunkanta + lamppu / PR Home | 6. Stella-pöytävalaisin / Pholc | 7. Meriheinäkori / Granit | 8. Bazar-seinävalaisin / By Rydéns | 9. 3X-mäntylattia / Parla | 10. Gotland-vuodesohva / Kodin1 - - kuvat valmistajilta

Tupaan on tulossa i-mallinen keittiö, jossa seinänvierustalle asettuvat kapea liesi, vesipiste ja lyhyt laskutaso. Keskilattian puolelle sijoittuu yhdensuuntaisesti samanmittainen saareke, johon mallaillaan pieni jääkaappi, yhdistelmäpakettina toimiva uunimikro ja vähän sijaa säilytykselle. Saarekkeen toiselle puolelle jää tilaa muutamalle korkealle jakkaralle, joten saareke toimii myös ruokapöytänä. Kollaasiin valitsin jakkaroiksi valkoiset Tolixit, mutta voi olla, että nämä vaihtoehdot vielä elävät.

Yläkaappeja ei keittiöön tule kummallekaan puolelle. Olen varmaankin jo vuoden pohtinut, uskallanko taipua mustiin alakaappipintoihin - lähinnä siksi, tuleeko väriä liikaa noin pieneen tilaan. Lattianvalun jälkeen olen viimein vakuuttunut mustasta valinnasta, joten enää en pohdiskele: black it is. Työtasoiksi on tulossa vaaleaa koivua. Keittiötoimittajia emme ole vielä alkaneet kunnolla kartoittamaan, sillä kaapistojen pituus on auki porrasratkaisun selkiytymiseen asti; portaat nousevat vinosti keittiön päällä, mutta vielä emme tiedä, missä kohti ne leikkaisivat pöytälevyä. Kollaasissa on Gigantin Epoq-keittiöiden vaihtoehto, joka ainakin olisi mieleinen.

Mökin tupaan meillä tulee perusvaloiksi kattoon upotetut LED-spotit, mutta keittiön puolella haluan tyylitellä vähäsen. Saarekkeen päälle tulee todennäköisesti PR Homen valikoimasta jotkut roikkuvat lampunkannat lamppuineen ja lieden päälle Bazar-seinävalaisin. Tuon Bazarin hankin meille valmiiksi odottelemaan jo viime vuonna ja se oli ensimmäinen asia, jonka listasin sähkömiehelle asennettavaksi. :')




Mökin sohvan valitseminen saattanee muodostua pieneksi haasteeksi. Käytännöllisyyden vuoksi olisi löydyttävä levitettävä malli, mutta se ei saisi juurikaan näyttää sellaiselta. Väriksi haluan ehdottomasti vaaleanharmaan ja mallista pitäisi löytyä kulmaa tai divaania. Heittotyynyjä ei mielellään saisi olla, vaan paremminkin tuollaiset kiinteämmät kappaversiot. Kollaasiin löysin Gotland-vuodesohvan Kodin Ykkösen verkkokaupasta, mutta hitsi kun tuota ei pääsisi testaamaan missään etukäteen.

Ikkunanäkymää katsellessani olen päättänyt, että tupaan on saatava kiikku. Kesästä 2014 lähtien olen haaveillut mustasta RAR-keinutuolista, joten se oli luonnollista hahmotella kollaasiinkin. Voi kuitenkin olla, että mökin tupaan sopii paremmin perinteinen malli ja RAR olisi hankinta sitten vasta varsinaiseen taloon.

Lattiamateriaalin suhteen ovat ajatukset aika vahvasti lukkiutuneet Parlan 3X-mäntylattiaan, joka käsiteltäisiin itse valkoiseksi. Kollaasissa tuo käsittelemätön pinta näyttää sikahyvältä, mutta tunnen itseni: keittiötasojen koivupinta riittänee puupilkahdukseksi. Seinien osalta vielä pohdituttaa, laittaisimmeko valkoista paneelia vai maalaisimmeko vain valmiin levypinnan. Onneksi tätä ei tarvitse olla vielä päätettynä. Jos päätyisimme maalaamaan, olisi sävynä valkoisen sijaan hillitty harmaa.

Piensisustusta ei tupaan paljoa mahdu levittelemään, mutta ainakin yksi riisikori sieltä on löydyttävä sekä jotain betonista. Vähän kutkuttaisi kokeilla itse betonilampun tekemistä, Siis että valaisin lampunkannan ja tökkäisin siihen pyöreän lampun. Katsotaan. Matoksi olisi ihana tuo Block, mutta sen sävy mietityttää, Oikeasti kun maton "valkoiset" alueet ovat harmahtavia - näyttäisikö se valkoiseksi käsitellyllä lattialla vain likaiselta...

No, nyt pääsitte jyvälle siitä, mitä on luvassa. Parvi tietenkin tuo vielä oman lisänsä säilytys- ja hengailutiloihin, joten siitä pitää tarinoida toisella kertaa. Ajatukset ovat olleet aika vahvasti tässä tuvan puolella, joten näin selkeitä suuntaviivoja ei vielä muista tiloista ole. Ennen parvea tuumaillaan varmasti tovi jos toinenkin pesutilojen ratkaisuja.

Mukavaa viikonloppua!




from Deko 133 http://ift.tt/2kCVngI
http://ift.tt/1FmgaEW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti