torstai 27. elokuuta 2015

Isyyspakkaus Hellepäivä Haltiassa

Kaupallinen yhteistyö: Suomen luontokeskus Haltia

Terveisiä täältä Ruuhka-Suomesta.

IMG_2857.jpg

Tarkemmin sanottuna Espoosta, Suomen toiseksi suurimmasta kaupungista, joka tunnetaan myös useiden korkean teknologian yritysten kotipaikkana.

IMG_2868.jpg

Todella, pääkaupunkiseudulla on myös toinen puoli, joka jää monelta - myös paikallisilta asukkailta - usein huomaamatta: luonto.

Kuinka moni edes tietää, että pääkaupunkiseudulla on peräti kaksi kansallispuistoa, Sipoonkorpi ja Nuuksio? Sipoonkorpi Vantaan, Helsingin ja Sipoon mailla ja Nuuksio Espoossa.

Niin, enpä ollut itsekään koskaan käynyt kummassakaan. Olen kyllä harkinnut retkeä Nuuksioon, mutta sain sen aikaiseksi vasta, kun minut sinne varta vasten pyydettiin vierailemaan. Ja aivan tarkalleen ottaen vierailun pääkohde oli Suomen Luontokeskus Haltia (Nuuksiontie 84, Espoo) Nuuksion pitkäjärven rannalla.

IMG_3025.jpg

Haltia on moderni ja palkittu Suomen luontoa ja erityisesti kansallispuistoja esittelevä museo Nuuksion sydämessä. Valitsimme vierailumme ajankohdaksi viime sunnuntain, joka oli yksi kesän kuumimmista päivistä, ja hellerajakin taisi juuri ja juuri rikkoutua.

Nuuksioon pääsee hyvin helposti myös julkisella liikenteellä. Matkaan on varattava Helsingin keskustasta noin tunti. S-, U-, L- ja E-junat vievät Espoon keskukseen noin puolessa tunnissa, ja Nuuksioon vievä bussi 85A lähtee suoraan asemalaiturin vierestä. Tarkat aikataulut kannattaa katsoa HSL:n Reittioppaasta.

Pysäkki, jolla tulee jäädä pois on nimeltään Solvalla, mutta luontokeskuksen kyllä tunnistaa, kun bussi lähestyy sitä. HSL:llä on muuten myös kätevä mobiiliapplikaatio Reitti GPS, jolla on hyvin helppo hakea reittejä ja seurata, milloin jäädä pois. Muista myös, että lastenvaunujen ja -rattaiden kanssa matkustat ilmaiseksi koko HSL-alueella.

Nuuksiossa ja luontokeskuksessa vierailevan kannattaa ehdottomasti käyttää hyväkseen Haltian ravintolaa.

IMG_3023.jpg

Päivittäin tarjottava Luonto lautaselle -buffetlounas maksaa aikuisille 16 euroa, ja se sisältää mm. kotimaisia luomujuureksia, lihaa ja kalaa villiyrteillä maustettuna. Lounasajan ulkopuolella tarjolla on iltamenu, ja ravintolasta saa myös viiniä ja olutta. Ravintolasta aukeaa näköala Nuuksion pitkäjärvelle, ja kauniilla säällä voi ruokailla ja ihastella näköalaa myös ulkoterassilla.

IMG_2770.jpg

IMG_2761.jpg

IMG_2800.jpg

"Prinsessajäätelöä!"

IMG_2807.jpg

Haltian ympäristössä on kävelyreittejä, joista Maahisenpoluksi nimetty parin kilometrin kierros sopii myös rattaiden - ja jopa pyörätuolin - kanssa liikkuville. Se sopi meille hyvin, sillä lounaan jälkeen tyttö oli aivan valmis ottamaan pienet unet rattaissa.

IMG_2916.jpg

IMG_2821.jpg

Niiden aikana kävelimme hiljakseen pitkin polkua ja Rouva kävi tutkimassa sieni- ja marjasatoa. Sieniä ei käytännössä ollut, mutta mustikoita oli sen sijaan hyvin runsaasti. 

IMG_2811.jpg

Vaikka olin sanonut Rouvalle, että hän ottaisi mukaan jonkin rasian, johon kerätä marjoja, hän ei uskonut, että niitä todella löytyisi. Rasiaa ei siis ollut, mutta onneksi koiran omistajalla on lähes aina taskussaan Hauska-pusseja. 

IMG_2898.jpg

Rouva sai lopulta mukaansa pari litraa mustikoita, ja hän oli aivan ihmeissään, että jopa aivan tämän polun vieressä oli kohtia, joista marjoja ei ollut kerätty lainkaan.

Tyttökin heräsi sopivasti ja pääsi katsomaan tämän reitin kohokohtaa, eli tämän postauksen ensimmäisessä kuvissakin näkyvää näköalaa. Hän oli kuitenkin vaikuttuneempi kaikista niistä kivistä ja kepeistä, joita matkan varrella tuli vastaan.

IMG_2908.jpg

IMG_2833.jpg

IMG_2923.jpg

IMG_2885.jpg

Luontokeskukseen palattuamme oli kahviaika, ja ah, tarjolla oli juuri paistettuja munkkeja!

IMG_2929.jpg

Museossa ihmettelimme tytön kanssa talvitunnelia ja sen eläimiä, videonäytöistä tehtyä koskea ja virtaa ja lähes oikeaa karhua, joka oli aika tosi jännittävä.

IMG_2938.jpg

IMG_2951.jpg

IMG_2977.jpg

IMG_2965.jpg

IMG_2999.jpg

Itselleni suurin elämys oli pääkaupungin luontoa esittelevä video- ja ääniteos Viherkehä.

IMG_3019.jpg

Vaihtuvassa näyttelyssä teemana oli se, mikä vetää ihmisiä luontoon ja mitä he siellä tekevät.

IMG_3004.jpg

IMG_3009.jpg

IMG_3007.jpg

Nyt kun osaamme tien tänne, tulemme toistekin. Rouva suunnitteli jo uutta retkeä sienten perässä, ja kyllä minäkin mukaan voin lähteä, ainakin syömään Haltian ravintolaan!

IMG_3012.jpg

Ja jonain päivänä, kun tyttö on vähän isompi, lähdemme ehdottomasti jollekin pidemmälle kävelyretkelle syvemmälle Nuuksioon!

 

Lisätiedot: http://www.haltia.com/

Suomen luontokeskus Haltia avoinna kesäkaudella 30.9.2015 saakka päivittäin klo 9:30 - 19. Liput aikuisilta 10 €, lapsilta (7-vuotiaat ja vanhemmat) 5 €, alle 7-vuotiaille ilmainen.

Tarkista aukioloajat täältä: http://ift.tt/1IngCEhfrom Isyyspakkaus http://ift.tt/1KoUfEq

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti